Дізнайтесь, кому голодування протипоказано, а хто може спокійно підходити до цієї практики, та чим вона корисна?
Напевно, ви чули про користь голодування для здоров'я і зниження ваги, і, можливо, замислювались теж спробувати голодувати? Але, перш ніж експериментувати і вносити такі кардинальні зміни в своє харчування, варто все-таки з'ясувати плюси і мінуси голоду, дізнатися, як правильно голодувати, кому протипоказано голодування і тривала відмова від прийому їжі.
Сьогодні багато говорять про лікувальне голодування, що передбачає відмову від їжі з метою оздоровлення, профілактики захворювань та очищення організму. Одним з видів голодування, який застосовується з метою зниження ваги і оздоровлення, що здобув широку популярність, стало інтервальне голодування. Дієта, що передбачає вживання їжі тільки в певні періоди – «харчових вікон».
Існують різні варіанти інтервального голодування, наприклад, 16/8 (коли їжу можна вживати протягом 8 годин, а протягом 16 годин потрібно голодувати), 14/10, 20/4 і т. д. Прихильники інтервального голодування переконані в його пользі для здоров'я і нормалізації ваги.
Однак важливо розуміти, що незалежно від виду голодування і періоду відмови від їжі, голод має значний вплив на організм людини, може надавати різні ефекти, по різному переноситься різними людьми. Голод може мати як позитивний ефект, так і нести загрозу здоров'ю. Дуже важливо правильно оцінити чи підходить вам голод як метод оздоровлення або схуднення, чи немає у вас протипоказань, які замість користі спровокують додаткові проблеми, а також знати, як правильно голодувати.
Плюси і мінуси голодування
Головною перевагою голодування вважається той факт, що відмова від їжі запускає процес аутофагії. Це процес, при якому клітини руйнують і переробляють свої компоненти, забезпечуючи джерело енергії і оновлення.
Вважається що аутофагія сприяє втраті ваги, оздоровленню і збільшенню тривалості життя. При цьому процесі регенерації, що відбувається на клітинному рівні, відбувається саморегуляція і очищення. Це позитивний момент відмови від їжі. Проте обмеження калорійності їжі також частково запускає ці процеси.
Дослідження показують, що обмеження калорійності харчування сприяє поліпшенню ряду показників здоров'я, зменшує ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи, підвищує чутливість клітин до інсуліну.
При помірному обмеженні калорійності і правильно складеному раціоні не виникає ризиків для здоров'я, людина не відчуває сильного стресу і дискомфорту, як при голоді.
Ще однім плюсом голодування вважається нормалізація травлення і мікробіома кишечника. Певне обмеження споживання їжі дійсно може позитивно позначатися на системі травлення – періодичний «відпочинок» дозволяє їй відновлюватися і поліпшувати функціонування.
Але найчастіше голодування використовують не за медичними показаннями. Нерідкі випадки, коли голодування використовується виключно для мети зниження ваги. Однак сам по собі факт голоду не дає особливого ефекту в плані схуднення. Якщо в проміжки, відведені для прийому їжі, споживати надмірну кількість їжі, або ваш раціон неповноцінний і не збалансований, то вага зменшуватися не буде. В той же час якщо правильно розрахувати енергетичну і харчову цінність раціону у відповідності до потреб організму, можна знизити вагу без голодування.
Голодування може бути рекомендовано при деяких захворювань. У більшості випадків лікарі радять не повне голодування, а розвантажувально-дієтичну терапію, яку обов'язково потрібно проходити під контролем фахівця. А при деяких станах і захворюваннях голод категорично протипоказаний.
Захворювання, при яких голодування заборонено
Голодувати протипоказано при:
- недостатній масі тіла (ІМТ менше 18,5-20);
- туберкульозі;
- захворюваннях системи кровообігу;
- цукровому діабеті I типу;
- тиреотоксикозі;
- серцевій недостатності на пізніх стадіях і при станах після інфаркту;
- гепатиті і цирозі печінки;
- дискінезії жовчовивідних шляхів;
- ниркової недостатності;
- тромбофлебіті.
Також не можна голодувати дітям, вагітним і жінкам, що годують немовлят груддю.
У вас немає зазначених протипоказань і ви все ж таки хотіли б спробувати голодування? Щоб переконатися, що ви досягнете позитивних ефектів і не зашкодите своєму здоров'ю, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Лише фахівець зможе оцінити можливі ризики, допоможе вам переконатися, що у вас немає прямих протипоказань до відмови від їжі.
Дізнатися думку фахівців щодо можливості безпечного голодування для вас, оцінити ризики і переваги з медичної точки зору і стану вашого організму можна в дієтологічних центрах DietCenter клініки доктора Бровко.
Фахівці клініки проаналізують ваш стан здоров'я, і, якщо голодування дійсно буде рекомендовано, розкажуть, як правильно голодувати, як підготуватися до процесу голодування, як харчуватися до і після голоду.
Також дієтологи DietCenter можуть запропонувати вам розробку персональної програми харчування, яка дозволить без голоду і ризиків для здоров'я поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд, нормалізувати вагу, взяти під контроль хронічні захворювання.