У Донецькій області працює третина від всіх підприємств харчової промисловості. Великі виробництва хліба наразі функціонують у Дружківці та Словʼянську. Проблеми з логістикою та втратою врожаю можуть вплинути на ціну хліба, проте не суттєво.
Про це під час брифінгу розповіла заступник директор департаменту агропромислового комплексу Олена Рибакова, - повідомляє "Суспільне Донбас".
"В нас на підконтрольній території залишились 79 підприємств харчової промислової та переробної промисловості, але на сьогодні з них працюють тільки 27. З них 14 підприємств хлібопекарська галузь, але такі великі, крупні підприємства, які були в Бахмуті, Сіверську та Торецьку наразі не працюють, або через окупацію, або через обстріли", — повідомила Олена Рибакова.
Заступниця додала, що великі хлібопекарські підприємства в області наразі працюють у Словʼянську та Дружківці. Також хліб виробляють дрібні торговельні підприємства на власних потужностях. Окрім місцевих виробництв, хліб на Донеччину завозять з Дніпропетровської та Запорізької областей.
За прогноз Рибакової, проблеми з втратою врожайності можуть вплинути на ціну хліба, проте це підвищення ціни не буде суттєвим. З початку року ціна на борошно першого ґатунку зросла на 11%.
Станом на початок літа в порівнянні з новим роком ціна хліба змінилась:
- житньо-пшеничний — збільшилась на 3%,
- пшеничний — збільшилась на 7%,
- батон нарізний — збільшилась на 20%,
- бородинський — подешевшав на 10,5%.
За словами чиновниці, окремо на підвищення цін впливає подорожчання перевезень. Через це 17 травня уряд прийняв постанову, згідно з якою фермери мають знижка на 30% для перевезення своєї продукції залізницею.