Контейнеровоз, який завалив міст у Балтиморі, заблокував чверть військових транспортників Algol США

Ці судна які призначені для екстреного перекидання військ США через Атлантику у випадку агресії РФ проти НАТО.

Катастрофа зі знищенням мосту через гавань американського міста Балтимор, коли контейнеровоз MV Dali 26 березня врізався в опору вдарило по можливостях військово-морських сил США, - пише видання DEFENSE EXPRESS.

Нагадаємо, що у під час виходу з Балтимору MV Dali втратив енергоживлення, що призвело до втрати контролю над керуванням судном, він врізався у міст, який зруйнувався та перегородив вихід з гавані. А строки відновлення можливості проходження кораблів наразі невідомі.

ВІДЕО

Справа в тому, що у гавані Балтимору штатно базується частина транспортного флоту військово-морських сил США. А на момент катастрофи, там знаходилось чотири спеціальні кораблі, які у випадку потреби мають перевозити війська та озброєння.

Більше того, два з них належать до найбільш сучасних та швидкісних суден класу Algol, які є у розпорядженні ВМС США. Зазначимо, що формально вони виведені з ВМС на "аутсорсинг" у міністерство морського транспорту, але зберігають саме військове значення, належать до флоту Ready Reserve Force, у категорії ROS-5 та мають перебувати у 5-денній готовності до виконання місії з перевезення військових вантажів у будь-який час.

katastrofa2

Algol

Як пише The WarZone, у Балтиморі застрягли SS Antares та SS Denebola класу Algol, а також MV Cape Washington та MV Gary I. Gordon, всі у категорії ROS-5. Але саме блокування двох суден Algol, як зазначає американське видання, найбільш болюче. Бо це найшвидші великі транспортні судна, які є у ВМС США та окремо класифікуються, як Fast Sealift Ships.

Судна класу Algol можуть йти зі швидкістю 33 вузли, в той час, коли звичайні судна такого класу розвивають від 13 до 24 вузлів. Судна класу Algol мають повне водозаміщення у 55,3 тисячі тонн та можуть перевозити понад 700 одиниць військової техніки, включно з танками.

Таких кораблів у США не дуже багато - лише 8 одиниць, з яких шість базуються у базах на атлантичному узбережжі США. Але попри кількість саме ці кораблі є головним елементом у морській логістиці ВМС США. Саме вони відповідають за максимальне швидке перекидання додаткових сил з США до Європи у випадку агресії РФ проти країн НАТО.

katastrofa3

Ці судна не є новими, вони були закуплені на початку 80-х років та побудовані на верфях у Нідерландах та Німеччині. Але наразі у Пентагона немає планів щодо їх заміни, навіть попри те, що у 2019 році стало відомо, що 3 з 8 Algol не можуть виконувати завдання за призначенням, а кількість готових до завдань у 2024 році залишається невідомим.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.