Духові шафи широко використовуються в наших кухнях для випікання, запікання, тушкування та приготування найрізноманітніших страв. Вони бувають різних типів, які відрізняються принципом нагрівання та роботи.
Давайте детально розберемо, у чому переваги трьох популярних різновидів.
Конвекційні духові шафи
Це традиційні моделі, вони працюють за принципом нагрівання повітря всередині камери за допомогою розташованих по периметру нагрівальних елементів. Нагріваючись, повітря починає циркулювати всередині камери конвекційними, тобто висхідно-східними потоками. Такий спосіб роботи забезпечує рівномірне нагрівання з усіх боків. Завдяки цьому конвекційна духова шафа чудово підходить для випічки всіляких страв із тіста — пирогів, бісквітів, хліба, піци. Випічка виходить дуже м'якою і рівною. Однак у конвекційних духовок є і мінус — через гаряче сухе повітря такі продукти як м'ясо або овочі, можуть підсихати та втрачати соковитість під час запікання. Тому варто уважно стежити за стравами конкретних категорій.
Парові духовки
У парових духових шафах нагрівання і приготування страв відбувається коштом гарячої пари. Вона подається в камеру через отвори або щілини під високим тиском. При цьому температура всередині не перевищує 100 градусів, що дає змогу готувати дуже дбайливо, зберігаючи корисні речовини, вітаміни в продуктах, а також їхню вологу і соковитість. Завдяки такому щадному способу приготування, пароварки ідеально підходять для запікання м'яса, риби, овочів, приготування різних закусок. А ось випічку на дріжджах або "пісочку" готувати ризиковано. Через високу вологість тісто може не пропектися, хоча якщо зробити все правильно, пара допоможе тісту краще піднятися.
Комбіновані духові шафи
Це найбільш універсальне і функціональне рішення для сучасної кухні. Комбіновані духовки поєднують у собі як конвенційний нагрів, так і роботу з парою. Це дає змогу готувати в них найрізноманітніші страви:
- запікати випічку для хрусткої скоринки;
- тушкувати м'ясо і рибу на пару для збереження соковитості;
- готувати піцу з хрустким дном і соковитими начинками.
Режими конвекції та пари можна комбінувати між собою, наприклад, використовувати класичний нагрів знизу плюс подачу пари зверху. Це розширює можливості приготування різних страв. Звичайно, така універсальність і безліч функцій коштують дорожче. Однак для всіх, хто хоче поліпшити смак страв, переплата буде виправданою.
Що вибрати
Підбиваючи підсумок, можна сказати, що:
- конвекційні духовки найкраще підходять для випічки хлібобулочних виробів;
- парові духовки чудово приготують гарніри та другі страви, зберігаючи корисні властивості;
- комбіновані моделі об'єднують усі переваги та функціональність перших двох.
Під час вибору духової шафи визначте, що ви готуватимете частіше, і відштовхуйтеся від цього. А за правильного підходу ви досягнете відмінного результату незалежно від техніки.