МНС склало рейтинг найбрудніших міст України: Краматорськ у ТОП-20

Трійка найбільш забруднених міст виглядає наступним чином - Маріуполь, Ужгород, Горлівка. Про це свідчать дані Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) МНС.

Ця державна установа відстежує стан повітря у 53 українських містах. Рейтинг найбільш забруднених вираховується за індексом забруднення атмосфери. Традиційно до списку міст з найгіршим повітрям потрапляють міста з промислового сходу.

У Центральній геофізичній обсерваторії зауважують, що у цьому регіоні і досі стан повітря найгірший. Адже тут в одному місті – Горлівці рівень забруднення оцінювався, як дуже високий, в 10 містах рівень забруднення оцінювався як високий – Слов'янськ, Макіївка, Донецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Краматорськ, Луганськ, Дзержинськ, Єнакієве, Сєверодонецьк.

У Південному регіоні дуже високий рівень забруднення повітря спостерігався в Маріуполі і Одесі, високий – у Запоріжжі, Армянську, Красноперекопську, Миколаєві, Ялті. У центральному регіоні найбільш забрудненими були Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг. На заході до числа дуже забруднених міст відносились Ужгород і Рівне, забруднених – Луцьк. Друга сходинка Ужгорода у такому антирейтингу фахівців не шокувала.

Так, за словами президента громадського об'єднання "Екосфера" Оксани Станкевич, насамперед, проблеми із чистотою повітря Ужгорода пов'язані із самим його географічним розташуванням. "Ми розташовані в котловані, в якому повітряні маси переміщаються, але не видуваються. Всі викиди зависають над містом таким собі смогом. Понад 60% днів у році тут повний штиль, і з цим нічого не поробиш", – констатує Оксана Станкевич.

Інша причина – величезна кількість транспорту. Нині на 120-тисячне місто зареєстровано понад 40 тисяч транспортних засобів, тобто фактично кожен третій ужгородець має "залізного коня". Ще через Ужгород до кордону зі Словаччиною рухається багато транзитного транспорту.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.