Як у Космачах путіна порадували

Напади на автомобілі, образа військових, заперечення війни... Це точно Україна?

Ще кілька днів тому, забивши у пошуковик Google слова "село Космач Івано-Франківська область", можна було побачити ось такий милий і добрий результат:

selo1

На жаль, ніщо не вічне. І з 6 лютого потенційним туристам та любителям української вишиванки треба мати на увазі, що на в'їзді до села їх може зустріти розлючений і озброєний дрилем натовп, якому, бачите, хтось сказав, що ви - "навідник військкомату". А коли ви покличете на допомогу поліцію – отримаєте зустрічні заяви до суду та особисті погрози. 

Нагадаю: 6 лютого мешканка сусіднього села Іванна Грепиняк (раніше називалося прізвище Ванджурак) заїхала до Космача, щоб забрати на пошті посилку. Окрім неї, в машині знаходилися подруга і 6-річна дитина. Однак дорогу перегородив натовп, переважно жінок, з палицями в руках. Иванне заявили, що вона – «навідниця ТЦК» і приїхала «здавати воєнкому» місцевих чоловіків. Натовп накинувся на авто, водієві видерли шматок волосся з голови, хтось ткнув в обличчя бітою дитині... Потім ззаду під'їхала ще одна машина, і увага місцевих майстринь вишивки переключилася на неї.

"Жінка звернулась до лікарні зі скаргами на травми, яких завдали їй та доньці протестувальники, - повідомляє подальші події видання "Радіо Свобода". - Лікарі діагностували у дівчинки забій м’яких тканин носа, а у 24-річної матері – ймовірну закриту черепно-мозкову травму.

kop1

Наразі постраждала Іванна Грепиняк перебуває у Косівській районній лікарні. Свої враження від зустрічі з протестувальницями Іванна Грепиняк виклала у соцмережі. Пост швидко розповсюдився соцмережами, станом на вечір 8 лютого 2024 року його поширили понад 3 тисяч разів, він набрав понад півтори тисячі коментарів.

Поліція зареєструвала заяву жінки, яка постраждала в інциденті. Проте швидко з'ясувалося, що буйні пані з Космачів не тільки ні в чому не каються, а й вважають себе правими. В правоохоронних органах зареєстровані дві заяви від жителів села. Одна – колективна, під якою підписались понад 100 жителів Космача. Люди закликають поліцейських притягнути водійку, яка опублікувала фрагменти шарпанини, до відповідальності. Мовляв, відео, яке вона оприлюднила, паплюжить честь і гідність громади. 

Ще одна заява надійшла до поліції від жительки села, яка була учасницею протесту. В ній жителька Космача заявляє, що Іванна Грепиняк наїхала їй на ногу. Ці заяви поліція перевіряє.

А ще Іванні Грепиняк та її рідним почали телефонувати з погрозами й вимогами забрати заяву з поліції: «Кажуть: якщо за себе не боїтеся, то бійтеся за ваших дітей. Сказали, що хату спалять»..

Але й на цьому історія не закінчилась. На наступний день у селі Космач відбулася зустріч із представниками Територіального центру комплектування. Присутні на зустрічі селяни хором вигукували військкомам “ганьба”, а один з чоловіків допитувався, від якої агресії потрібно захищати Україну, та вимагав оголосити “війну”, - пише видання "Varta1".

selo3

"Представник ТЦК на зустрічіпоцікавився у присутніх, чи потрібно боронити державу, чи не треба, але у відповідь почув закиди, що військкоми не їдуть з повістками на “Буковель”, а діти депутатів Верховної Ради не йдуть воювати.

“Кого захищати? Від кого захищати? У нас оголошена війна в Україні?” – допитувався один із чоловіків.

“У нас запроваджено режим воєнного стану, який запроваджується у випадку необхідності відбиття агресії, що зараз і здійснюється”, – відповів представник ТЦК.

“Відбиття агресії від кого? Ми не розуміємо, від кого”, – несподівано заявив космачанин.

Після цього одна з місцевих мешканок дорікнула в агресивності самим працівникам ТЦК, які «викручують руки», вручаючи повістки, та в тому, що коли чоловіків мобілізують, вони “пропадають” і про них нічого невідомо.

Представникам ТЦК також докоряли “неконституційністю” запровадження воєнного стану.

Одна з місцевих мешканок емоційно звинуватила представників ТЦК у тому, що ті нібито «прикриваються простим народом», і закликала їх самих йти воювати.

«Вперед! Починайте з себе. Не прикривайтеся простим народом. А ми за вами… Я перша піду», – заявила вона.

Також жінка попросила представників ТЦК не перекручувати факти, наголошуючи, що представники їхнього села також захищають Україну на фронті.

«Майте повагу. Не робіть, що Космач не воює. Тому що наші хлопці воюють, захищають, стоять і віддали своє життя... Чому ви так з людьми робите? Ганьба вам усім», – сказала вона.

Після цього зал вибухнув вигуками: “Ганьба!”.

І ось тут починають виникати і питання, і деякі асоціації. По-перше, публічне заперечення російської агресії нині несе у себе (має нести) кримінальну відповідальність. А по-друге, всі ці натовпи, що "самоорганізувалися", які "перевіряють авто" на дорогах з палицями в руках - чи не занадто знайома картина по Донбасу? Де за подібні витівки вже понесли відповідальність сотні та сотні "активістів"? Ось тільки "активістів" – чого? І які усьому цьому були наслідки?

У соціальних мережах бурхливо обговорюють події у Космачах, думки висловлюються прямо протилежні. До обговорення включились і люди всім відомі. Так, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, який тепер служить в ЗСУ, нагадав у Facebook про виборчі вподобання тутешніх селян.

“Цензурних слів про ту мерзоту в мене нема. Але нагадаю один факт - саме Космач років десять тому дав 75% голосів на виборах за лідера обласної організації Партії регіонів Василя Чуднова”, - прокоментував військовий сітуацію. - Можна говорити українською, молитися на вервиці, робити майстерні вишивки і одночасно голосувати за російських колаборантів і відкривати полювання на військовослужбовців, які виконують свою роботу...”

Потрібно визнати, що місцева поліція зараз стоїть перед важким вибором: увімкнути Закон на "повну котушку" - означає ще більше підігріти пристрасті. Скажімо так: телефонні дзвінки на передову з повідомленням про те, що "твою тітку заарештували за висловлювання", бійцям родом із Космачів явно не сподобаються. І... що далі? 

Події в Космачах вкотре показали, наскільки неблагополучною в Україні є ситуація з мобілізацією, а це вже – пряма вказівка на те, що недопрацьовує верховна влада країни.

А що найгірше - подібний розвиток подій - чудовий привід для оплесків з боку путіна та його божевільних прихильників у росії. Розкол в українському суспільстві – це саме те, що їм сьогодні потрібне. А це - прямий шлях до появи в Космачах російських танків з "асвабадителями". Яких із палицямі в руках не зупиниш.

Віталій Виголов 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.